Η βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Ευκαρπίας δημιουργήθηκε χάρη στις προσπάθειες του ίδιου του σχολείου όλα τα τελευταία χρόνια και σήμερα αριθμεί περίπου 2000 βιβλία ποικίλου ενδιαφέροντος. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικά για τους μαθητές του σχολείου.
Θέλοντας, λοιπόν, και να αυξήσουμε το ρυθμό δανεισμού, αλλά κυρίως να γνωρίσουμε στα παιδιά το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης και τις επιλογές που τους προσφέρει, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια (που ελπίζουμε να πάρει μορφή θεσμού για το σχολείο), την οργάνωση περιοδικών θεματικών εκθέσεων βιβλίων που υπάρχουν ήδη στη βιβλιοθήκη (με την ενίσχυση όποτε είναι δυνατόν και με την αγορά καινούριων).
Επιλέξαμε έτσι ως θέμα της πρώτης έκθεσης μας τη σύγχρονη εφηβική λογοτεχνία. Περίπου 90 βιβλία, κυρίως Ελλήνων συγγραφέων, που κάλυπταν ποικίλα εφηβικά θέματα (σχέσεις με τους γονείς, εξαρτήσεις, έρωτας κλπ.) βγήκαν από τα ράφια και εκτέθηκαν για 20 μέρες στο αίθριο του σχολείου. Όλα τα τμήματα του σχολείου επισκέφθηκαν οργανωμένα την έκθεση με τη συνοδεία του φιλολόγου τους και περιηγήθηκαν σ’ αυτή με τη βοήθεια και ενός ερωτηματολογίου, που σκοπό είχε να τους καθοδηγήσει στον τρόπο που πλησιάζουμε, γνωρίζουμε και τελικά επιλέγουμε ένα βιβλίο. Η έκθεση συνοδεύτηκε κι από διαγωνισμό συνθήματος για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Το σύνθημα που κέρδισε το διαγωνισμό, «Μην πετάς το βιβλίο, πέτα μαζί του», αποτέλεσε και το κυρίαρχο πανό της έκθεσης, όπως μπορείτε να δείτε και στο βιντεάκι. Πολλά από τα υπόλοιπα συνθήματα έγιναν γκράφιτι από τους μαθητές και αναρτήθηκαν επίσης.Σε ερώτηση που τέθηκε σε όλους τους μαθητές για το ποιο θα ήθελαν να είναι το επόμενο θέμα της έκθεσης απάντησαν πως θέλουν να είναι η λογοτεχνία του φανταστικού. Ικανοποιώντας την επιθυμία τους προγραμματίζουμε ήδη την επόμενη έκθεση για τα μέσα Μαρτίου μ’ αυτό το θέμα σε συνδυασμό και με ένα ακόμα, το λογοτεχνία και θετικές επιστήμες.